Nederlands

Ardeche speleologie

Wat is speleologie nu eigenlijk ?

Speleologie wordt ook wel eens het onderaardse avontuur genoemd. Het is eigenlijk de wetenschappelijk naam voor het bestuderen van grotten. 
Van het aardoppervlak is inmiddels iedere centimeter in kaart gebracht. Dat geldt niet voor het binnenste van moeder aarde. Ieder jaar weer worden er honderden nieuwe grotten ontdekt. De speleologen gaan steeds dieper en verder de aarde in, dankzij de verbeterde technieken en materialen. Doordringen in één van de 2000 grotten die momenteel in de Ardèche bekend zijn. Samen met een groep diepe putten, smalle gangen, immense zalen, watervallen of zelfs rivieren overwinnen in de duisternis. Geen twee grotten zijn gelijk. Fascinerend en vaak prachtige onderaardse landschappen zijn te bewonderen. 

Zijn alle grotten veilig?

In bijna alle grotten zijn luchtstromingen die ervoor zorgen dat het waait of tocht en de lucht dus continu ververst wordt. In de Ardèche echter heb je ook grotten waar een teveel aan koolstofdioxide voorkomt. Daarom is het raadzaam om alleen met een ervaren gids te gaan. Deze gidsen bieden zich aan bij de voor het publiek toegankelijke grotten. Alle mogelijke grotten kunnen worden bezocht. Van horizontale grotten tot steile spelonken, waar we alleen via hulpmaterialen in kunnen afdalen.

Welke kleding doe je aan?

Welke kleding je aandoet hangt af van de omgeving van de grot die wordt verkent. In koude grotten is het raadzaam om over een warme isolerende basislaag, een slijtvaste en/of waterdichte kleding te dragen.
In warmere grotten, zoals de grotten van de Ardèche, kan worden volstaan met slijtvaste lichtere kleding. Wetsuits kunnen worden gedragen als de grot uit veel natte ruimtes bestaat. Verder goede stevige wandelschoenen in de drogere grotten en laarzen met neopreen in de natte grotten. Knie pads en elleboog pads zijn populair voor de bescherming van de gewrichten tijdens het kruipen.

Wat heb je nodig om grotten te verkennen?

Een helm op het hoofd om je te beschermen tegen stoten en vallende stenen. Daarnaast het je uiteraard een lichtbron nodig, meestal gemonteerd op de helm zodat je je handen vrij hebt. Raadzaam is het om een 2e reservelamp mee te nemen voor het geval de 1e het begeeft. En uiteraard de materialen die benodigd zijn om te kunnen afdalen, klimmen e.d. zoals touwen, ladders, afdalers, leeflijnen e.d. Als je meegaat met een georganiseerde tocht dan worden deze materialen uiteraard beschikbaar gesteld.

Over Auberge Le Romarin

Ardèche hotel Auberge le Romarin is een comfortabel hotel met veel persoonlijke aandacht voor haar gasten en vriendelijke prijzen. Het  bestaat uit een aantal appartementen en een aantal chambres d'hôtes / hotelkamers. Tijdens uw Ardèche vakantie kan u bij ons verblijven op basis van half-pension, logies met ontbijt of enkel logies. Verder beschikt Auberge le Romarin over een restaurant met terras en een bar. In de volledige accomodatie heeft u  gratis WiFi. Naast het hotel is er parkeergelegenheid. Het hotel is niet geschikt voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Contact

Auberge Le Romarin
Saint Martin
07110 Valgorge
Ardèche, France


Tel. 00 33 475 88 98 90
info@le-romarin.com